Czy warto kupić destylator?

Produkcja alkoholu to dość wymagający i czasochłonny proces. Oprócz umiejętności i doświadczenia potrzebna jest jeszcze aparatura – model wybieramy w zależności od tego, jaki trunek ma być efektem końcowym. Kiedy odpowiednim wyborem będzie destylator?

Do czego używa się destylatorów?

Dzięki destylacji wina, owoców, cukru, glukozy albo zbóż można otrzymać mocny alkohol, o stężeniu 50-90 proc. Na zwykłych, domowych mikro sprzętach destylacja będzie niezwykle trudna, więc jeśli zależy nam na jakościowych, mocnych i smacznych trunkach, nie obejdzie się bez zakupu profesjonalnego destylatora, np. z oferty dobrydestylator.pl/kolumna-klasyczna-fi-54. Wykonanie destylatora metodą chałupniczą również mija się z celem – takie sprzęty bardzo często zawodzą, a gotowe alkohole są niezbyt smaczne.

Kiedy lepsza będzie kolumna rektyfikacyjna?

Na destylatorze można wyprodukować wiele rodzajów alkoholu: gin, starkę, kirsch, calvados, brandy, whisky, wiśniowicę. Pot-stille to idealny sprzęt do eksperymentów z różnymi surowcami i botanikami, ale raczej nie jest to aparatura dla producentów czystego spirytusu. Wynika to z konstrukcji destylatora i jego trybu pracy – na pot-stillu destylacja zachodzi jednorazowo, tak aby zachować w alkoholu określone smaki oraz aromaty.

Do destylacji wielostopniowej skonstruowano kolumnę rektyfikacyjną. Po każdym kolejnym skropleniu i odparowaniu zwiększa się stężenie alkoholu w destylacie, aż udaje się osiągnąć maksymalną moc nawet 96 proc. Dodatkowo z alkoholu usuwane są jakiekolwiek aromaty i smaki. Kolumna rektyfikacyjna jest zatem odpowiednim rozwiązaniem dla producentów czystego spirytusu, ale warto pamiętać, że modele takie jak np. dobrydestylator.pl/kolumna-aabratek-fi-54 posiadają drugi system odbioru (LM+OVM), który umożliwia robienie smakówek na tym samym sprzęcie. Więcej o możliwościach takiego sprzętu: dobrydestylator.pl.

Jaką wydajność powinien mieć destylator?

Destylator do smakówek, czyli pot-still, nie musi być wysoki i do sprawnej produkcji wystarczy już 30 cm. Pot-still, na którym przerabiane będą również nastawy cukrowe, musi jednak mieć co najmniej 70 cm wysokości. W kolumnie rektyfikacyjnej wysokość rury ma już kluczowe znaczenie, ponieważ od tego parametru zależy stopień oczyszczenia oraz moc destylatu – zaleca się kolumny z zasypem o wysokości ponad 120 cm.

Średnica rury wpływa na szybkość destylacji. W warunkach domowych powinno wystarczyć ok. 50-80 mm, do celów przemysłowych służą kolumny o średnicy powyżej 80 mm. Destylatorów pot-still oraz kolumn rektyfikacyjnych wolno używać w domu na prywatny użytek, bez zgłaszania produkcji – koncesja jest wymagana tylko przy produkcji komercyjnej. W domu wolno robić prawie wszystkie alkohole – restrykcje dotyczą jedynie alkoholu etylowego.

Dodaj komentarz

Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa